lørdag 30. november 2013

Buddy Boy!:)


Matilde Juveli

Her er`n!!!:)

Lille Buddy gutten til mamma`n sin!

Han ble kastrert Onsdag i forrige uke (20 nov), og kom seg heldigvis raskt av narkosen (kaniner er avhengige av å spise høy nesten kontinuerlig 3-4 timer uten høy kan være nok til at de rett og slett slutter å spise, noe som i værste fall kan ende i døden...)

Buddy bor fortsatt på badet, er fortsatt superkosete, elsker fortsatt sin Oxbow pellets (oxbow er den beste pelletsen som er lett tilgjengelig i Norge, sånn fargerik "gnagerblandig" man får på de fleste dyrebutikker kan i værste fall ta livet av en kanin!) Og han er fortsatt mamma`s lille gutt!:)

Det er så mange myter rundt dette med kastrering, at jeg føler en liten oppklaring er på sin plass;

 * Kastrering av hukaniner vil ikke bare gjøre de ute av stand til å bli drektige, men også redusere risikoen for kreft med opptil 80% !!! *

* Kastrering vil roe ned hormonene og gjøre kaninen roligere, dette gjelder begge kjønn!

*Kastrering fjerner alle hormoner i kroppen, og umuliggjør dermed hormonell adferd, slik som urinering og markering med lort (det skal likevel nevnes at endringer i miljøet vil kunne føre til midlertidig urinering/lorting utenfor doen, da det er slik kaniner viser at de eier ting og mennesker:)

* Kastrering vil gjøre dotrening myyye enklere! Og en dotrent/stueren kanin er et must om man skal ha de frittgående inne!:)

* Kastrering gir ingen garanti for en vellykket bonding (bonding = introduksjon av kaniner), men uten kastrering vil man nesten garantert få slosskamper og bonding vil ikke bli vellykket!


*  Les mer om hvorfor hukaniner har opptil 80% risiko for å utvikle kreft, lenger ned her:)

I mitt hus, kommer ikke et eneste fertilt dyr inn, uten å bli kastrert så snart råd er!
Hukatter med unger, blir kastrert så snart ungene er avvendt mamma`n sin, normalt sett da ungene er 3 mnd gamle, og klare for adopsjon:)

Jeg har 3 katter, 2 fosterkatter, 3 kaniner, 2 kaniner på besøk og en diger golden retriever; samtlige er kastrerte!:) Grunnen til at også bikkja er kastrert (noe som ikke er vanlig i Norge), er at han reagerte med en form for agressivitet mot meg da jeg og sambo overtok ham. Dette var nok et uttrykk for usikkerhet, i og med han kom fra et hjem hvor han nesten ikke ble luftet og som et resultat av dette, hadde enorme mengder oppdemmet energi som han ikke fikk utløp for; han nærmest eksploderte så snart han kom i et hus med 2 daglige turer, oppmerksomhet, lydighetstrening og kos.

Derfor ble han kastrert nesten med en gang; vi kan ikke ha i hus en hund med agressive tendenser...1 uke etter kastraksjonen var lille snusken superkosete, kontaktsøkende og atter en gang såååå snill!:)

 
Nemo. Kallenavn; Nesa:)***

Jeg lovet lengre opp en liten intro til hvorfor hukaniner har så stor sjanse for å utvikle kreft i livmor/livmorhals etc...

Så for de som ikke vet, her er en rask og forenklet forklaring;

Kaninslekten har igjennom årtusener utviklet seg og sine sanser for å best mulig kunne overleve og føre slekten videre i den ville naturen...

Som et resultat av dette, har hukaninen utviklet et "aktivt vev" i livmor og resten av forplantningsorganene...dette vil si at cellene i livmor deler seg ekstra raskt, for å kunne holde tritt med antallet babyer en vill kanin faktiks MÅ føde hver år, for å kunne holde populasjonen oppe...og føre sine gener videre.

Men som de fleste vet; så er kreft - selvsagt svært enkelt forklart - celler som deler seg svært raskt; rett og slett celledeling ute av kontroll! Så kaninens "plan" for å kunne sette til livs nok unger til at slekten føres videre, gir den også kreft...opptil 80% av alle hukaniner utvikler kreft etter fyllte 2 år!

For en vill kanin, med et villt liv, vil dette være en smart plan for å sikre fremtidige generasjoner...for en tam kanin i et hus den deler med mennesker (som gir trygghet, beskyttelse mot kulde, javn tilgang på mat og vann og - for stadig flere kaniner - en tur til dyrlegen dersom noe er galt/for årlige kontroller - vil denne strategien slå veldig feil ut!

Ergo; KASTRER kaninen din!!!:)

For hannkaniner er helsegevinsten noe mer usikker, men det er vel trygt å anta at en fertil hannkaniner er det samme som en stresset hannkanin...og stress er ikke bra! Spesielt ikke for et byttedyr som kaninen...

Derfor er ALLE mine dyr kastrert, SPESIELT kaninene!;)

For mer infor om kanin, og spesielt kanin på den måten jeg og min sambo holder de (frittgående med tilgang på nesten hele huset), se Facebook gruppa som heter Den Store Knainboka, les den fysiske boka med samme tittel, eller se kanin.org!

Har du - eller kjenner du noen som har - kanin på den tradisjonelle måten (et lite bur nederst i hagen), så informer dem vennlig om at det finnes alternativer!

* Kanine lider uten mulighet til å løpe 

* Kaninen lider i kulda! De er faktisk opprinnelig fra mye varmere land enn Norge; de kommer fra landene rungt middelhavet, og er IKKE tilpasset norsk klima! De er ikke like godt "kledd" som haren. Hare og kanin kan IKKE sammenlignes!!!

* Kaninen lider uten fast tilgang på høy av god kvalitet (god kvalitet vil si grovt, grønt, gress duftende og i stoooore mengder; de MÅ få ferskt høy HVER dag)

Kaninen lider uten friskt vann hver dag (NEI, de drikker IKKE frossent vann!)

Kaninen lider uten selskap!

Og sist, men IKKE minst; kaninen lider uten mulighet til å strekke på beina maaaaange timer HVER ENESTE DAG! Hvorfor tro du ellers de har de lange, slanke, sterke bena sine???

Enhver som finner/vet om eller TROR de vet om, et dyr som lider, har ifølge norsk lov, meldeplikt og hjelpeplikt!

Det vil si at du faktisk bryter loven om du ikke melder ifra om naboens lille kanin som lider i et lite bur nederst i hagen deres...

BRY DEG!!! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv